EmPower

Byggestenene til den gode leder – hvad kræver det?

0

Dette indhold er sponsoreret.

Vi har alle på et eller andet tidspunkt i vores professionelle liv stået overfor en leder, og vi ved, at de absolut ikke alle er ens. Der findes gode ledere, dårligere ledere og et hav af forskellige ledelsesstile. Men hvordan lægges grundstenene til den ideelle leder og ledelsestype? Der kan være mange faktorer, der spiller ind, og vi vil forsøge at komme omkring nogle af dem her.

Opvæksten betyder noget

Alle ledere er mennesker ligesom os andre og har derfor også haft en opvækst. Et menneskes ophav og opdragelse har stor indflydelse på, hvilken person de ender med at være i deres voksne liv. Har de altid skulle klare sig selv? Har de fået rigeligt med støtte hjemmefra, lektiehjælp og gode karakterer? Den ene behøver ikke nødvendigvis at blive en mere succesfuld leder end den anden, men vi må anerkende, at det har en betydning. 

Når du som leder står over for en beslutningsproces, kan det derfor være nærliggende at spørge dig selv: “Hvad er det i mit ophav og min opvækst, der får mig til at træffe lige netop de her valg?”. Det er uanset, om det gælder fejringen af en ansats fødselsdag eller beslutninger vedrørende virksomhedsstrategien.

Lederuddannelse – behøver man sådan én?

Dette kan være et svært spørgsmål at besvare, for det er meget individuelt fra person til person, hvor gode lederegenskaber man besidder. Dog kan det aldrig være en ulempe at få skærpet dine personlige intuitioner gennem et fagligt funderet uddannelsesforløb. 

Lederuddannelser kommer i mange forskellige længder og med meget forskelligt indhold. Det kan derfor være vigtigt for dig at overveje, hvilken type uddannelse der er den rigtige for dig. Eksempelvis findes der mange succesfulde ledere, der holder foredrag om lige netop deres ledelsesfilosofier, hvor man kan hente inspiration. Der findes også fagligt og akademisk funderede lederuddannelser, som er længerevarende forløb, hvor du får et bevis efterfølgende. Det er op til dig at vurdere, hvorvidt en praksis- eller en teorifunderet tilgang er det bedste for dig. 

Samarbejde er et nøgleord 

En god leder – uanset ledelsesstil – lytter til sine ansatte. Det kan være svært at finde en balance mellem at ville please sine medarbejdere og træde i karakter som leder i virksomheden, men det er en balancegang, der er nødvendig for det gode lederskab. 

En god indgangsvinkel til det kan være altid at lytte og være åben for dine ansattes synspunkter, holdninger og eventuel kritik. Når du har lyttet til dem, må du baseret på din egen faglighed vurdere, hvad der er den bedste beslutning at tage. Det er aldrig en skam, at ens ansatte får en bedre idé, end du selv gør. Det bør gøre dig glad, for det betyder, at du har et godt team under dig. En god leder værdsætter sine ansatte og sætter pris på deres input og erfaringer. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.